...
Bij alle troubleshooting geldt: wireshark is your friend! Ofwel: maak packet dumps op de component waarop je een probleem vermoedt, maar ook tegelijk op de omringende componenten. Hanteer de ‘sandwich’-methode: begin met sniffen bij de ingang en de uitgang waarlangs een pakketje komt, en werk steeds een component verder ‘naar binnen’ tot duidelijk is welke component het pakketje niet doorlaat, fragmenteert, verminkt etc:
...
.
Wanneer we aangesloten Deelnemers assisteren met troubleshooting, vernemen we uiteenlopende typologieën en componenten in hun netwerk. Als stichting hebben we daar geen kijk op en kunnen en willen we niet ‘achter de voordeur’ kijken, dus het is zaak dat de netwerkbeheerder(s) (soms meerdere partijen) in kaart brengen welke componenten in het pad zitten en deze gestructureerd langslopen. Als willekeurig voorbeeld van componenten die we tegenkomen en de hoeveelheid ervan, toont onderstaand diagram het principe van de ‘sandwich’-methode, waarbij het probleem van buiten naar binnen geanalyseerd wordt.
...
LET OP: het bovenstaande diagram geeft een indicatie van mogelijke componenten in het pad. Bij kleinere organisaties zullen het er minder zijn, bij grote organisaties zullen nog meer componenten, met name extra switches en firewalls toegepast zijn in de basisinfrastructuur. Ook komt het veel voor dat verschillende functies zijn gecombineerd in één apparaat (bijv. een L2/L3 switch, router met firewall, firewall met VPN terminatie etc). Het diagram is geenszins een aanbeveling voor hoe het netwerkpad ontworpen moet worden. Hoe minder componenten in het pad, hoe sneller en betrouwbaarder govroam werkt.
...